Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Πάλι κέρδη για τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις της Ευρώπη

Στη διεύρυνση των υπηρεσιών τους και σε άλλους συμπληρωματικούς κλάδους κατέφυγαν οι οι 12 κολοσσοί του ευρωπαϊκού τηλεοπτικού στερεώματος -και συγκεκριμένα οι εταιρείες, BSkyB, RTL Group, Vivendi Group (Canal+), ProSiebenSat.1 Media AG, Group TF1, ITV plc, Grupo PRISA (Unitad Audiovisual [ADVr.AT] Σχετικά άρθρα ), Modern Times Group, Sky Deutschland AG, TVN S.A., Central European Media, οι οποίες ελέγχουν 534 τηλεοπτικούς σταθμούς στη Γηραιά Ήπειρο-, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία του 2009.
Ειδικότερα, οι υπό εξέταση τηλεοπτικές επιχειρήσεις -σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το European Audiovisual Observatory- παρουσιάζουν συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 32,41 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2009, μειωμένες κατά 1,9%, ενώ τα καθαρά αποτελέσματά τους ανήλθαν στο 1,47 δισεκατομμύριο ευρώ, βάζοντας τον κλάδο εκ νέου σε τροχιά κερδοφορίας.
Μετά το «σοκ» που δέχτηκαν οι τηλεοπτικές αγορές της Ευρώπης το 2008 -το έτος αυτό άρχισε η κρίση στις ανεπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης-, το 2009 τα πράγματα δείχνουν να ανακάμπτουν, αφού οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις στράφηκαν εκτός από τις παραδοσιακές τους υπηρεσίες και στην παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων, που προκάλεσε η οικονομική κρίση.
Συγκεκριμένα, η διαφοροποίηση και ο πολλαπλασιασμός της παροχής υπηρεσιών με την επέκτασή των δραστηριοτήτων σε συγγενείς χώρους, πέρα από την «κλασική τηλεόραση», αποτέλεσαν την αποτελεσματικότερη ίσως κίνηση που πραγματοποίησαν οι τηλεοπτικοί οργανισμοί της Ευρώπης -πέρα από τις περικοπές- σε μια προσπάθεια διεύρυνσης των αγορών και πολλαπλασιασμού των εσόδων, την ώρα που η διαφήμιση, λόγω της κρίσης, έβαινε μειούμενη.
Το μυστικό της επιτυχίας
Οι περισσότερες τηλεοπτικές επιχειρήσεις (RTL Group, το Groupe Canal+, η Mediaset η ProSiebenSat.1 Media AG, το TF1 αλλά και το Modern Times Group) πέρα από την κλασική ελεύθερη παροχή περιεχομένου μέσω των καναλιών τους, αναζήτησαν και πέτυχαν έσοδα και από την παροχή υπηρεσιών δικτύου, αλλά και από την παροχή συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, τόσο γραμμικών (τηλεοπτικό πρόγραμμα συνεχούς ροής με συνδρομή) όσο και μη γραμμικών (υπηρεσίες VOD).
Επίσης κάποιοι τηλεοπτικοί οργανισμοί, όπως το RTL Group, το Canal+ και το TF1, πέτυχαν αύξηση των εσόδων τους με δραστηριότητες στο χώρο της παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικού περιεχομένου, ενώ άλλοι όπως το BSkyB εισήλθαν και στην παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, «ρίχνοντας το γάντι» στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.
Οι πωλήσεις
Την υψηλότερη αύξηση πωλήσεων, κατά 19,61%, πέτυχε η BSkyB, με 6,25 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009. Αντίθετα η μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων, κατά 31,22%, καταγράφηκε στην Central European Media, η οποία εμφάνισε τζίρο ύψους 498 εκατομμυρίων ευρώ (όσο σχεδόν η ελληνική τηλεοπτική αγορά).
Κατά τα λοιπά, πλην της BSkyB, θετικό πρόσημο όσον αφορά τη διαφορά στις πωλήσεις μεταξύ 2009-2008, πέτυχαν η Modern Times Group, η οποία έκλεισε με τζίρο 1,38 δισεκατομμύριο ευρώ και αύξηση 14,12% και η TVN S.A., με τζίρο 517 εκατομμύρια ευρώ και αύξηση 12,39%.
Τα αποτελέσματα
Το αποτέλεσμα ήταν από τις συνολικές καθαρές ζημίες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, ο κλάδος (οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 90% της τηλεοπτικής αγοράς της Ευρώπης) να περάσει στα κέρδη ύψους 1,47 δισεκατομμυρίου ευρώ. Από το σύνολο των 12 επιχειρήσεων, οι 9 παρουσίασαν κέρδη, εκ των οποίων 5 σημείωσαν αύξηση κερδών, 3 επέστρεψαν στην κερδοφορία και 1 μείωση κερδών.
Οι επιχειρήσεις
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις αξίζει να αναφερθεί ότι ελέγχουν με άμεσο, έμμεσο ή μερικό τρόπο, το BskyB 50 σταθμούς, το RTL Group 55 σταθμούς (μεταξύ άλλων και ο Alpha TV στην Ελλάδα), το Vivendi Group (Canal+) 67 σταθμούς, η ProSiebenSat.1 Media AG 39 σταθμούς, το Group TF1 72 σταθμούς, το ITV plc 7 σταθμούς, το Grupo PRISA (Unitad Audiovisual) 43 σταθμούς, το Modern Times Group 117 σταθμούς, η Sky Deutschland AG 16 σταθμούς, η TVN S.A., επίσης 16 σταθμούς και η Central European Media 21 σταθμούς.


Πηγη:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails